Dahliaen er en smuk, fuld sommerblomst med en lang tradition. Planten er opkaldt efter den svenske botaniker Dahl, der som den første europæer fik fat i planten omkring 1800. Oprindeligt kommer planten fra Mexico. Udforskere tog anlægget til Europa.

I lang tid havde Dahliaen billedet af at være en plante for bedsteforældre. Vinageplanten er i de senere år blevet meget hip. Ikke så mærkeligt, for det er smukke blomster i utroligt mange varianter: fra enkeltblomstrede hvide blomster til kugleformede røde, fløjlsbløde løg med små, skeformede kronblade. Der er mange specielle Dahliaer med specielle navne. Såsom Dahlia Café au Lait eller Dahlia Crème de Cassis.

Dahliaer blomstrer længe og fås i uendelige variationer af farver og former. De er ideelle blomster til at give farve til haven fra slutningen af ​​sommeren til den første frost. De kombinerer meget fint med blomsterløg. Som afskårne blomst kan du også tage dem pænt med fra haven til din stue.

Hvordan planter du dahliaer?
Det særlige ved Dahlia er, at de vokser af knolde. Du kan købe Dahlia-knolde fra marts til juni. Køb Dahlia knolde fra et havecenter eller online blomsterløg- og plantebutik.

Plant knolden i godt gødet jord. Så dyb, at den ende, planten vokser fra, er lige under jorden. Plant ikke knolden på hovedet, for så vokser den ikke. Du skal være tålmodig, for en plante kommer først ud af knolden efter mindst 5 uger.

Du kan også bestille Dahlia-planter fra forsommeren. Du køber så en Dahlia i en gryde. Du kan også stille den i haven. Eller du kan opbevare Dahliaen i en krukke på din terrasse. Intratuin har mange varianter til salg.

Forskellige typer dahliaer
Der findes mange forskellige varianter af Dahlia. Der er endda Dahlia-foreninger, der stadig forsøger at dyrke nye sorter. Der kan skelnes mellem følgende typer Dahlia.

Enkeltblomstrede dahliaer har en enkelt cirkel af kronblade omkring et åbent center. Eksempler er Mignon Dahlia og Topmix Dahlia. Planten af ​​enkeltblomstrede dahliaer bliver ikke højere end 50 cm.

En enkeltblomstret Dahlia
Semi-dobbelte dahliaer har en dobbelt række eller flere række af kronblade, men hjertet er stadig åbent. Pæonblomstrede georginer og anemoneformede georginer tilhører denne gruppe. Som en bonus har dahliaer en række strålebuketter omkring midten, ofte i en anden farve. Disse planter bliver højere end 50 cm.

Med dobbeltblomstrede georginer er blomsterne helt fyldt med strålebuketter. Kronbladene er brede og runde i enden. Højden varierer fra 40 til 150 cm og blomsterne er også ret varierende i størrelse. Der er blomster fra få centimeter til mere end 30 cm store. Eksempler er Cactus Dahlia, Bulbous Dahlia, Water Lily Dahlia og Pompon Dahlia.

Det ideelle voksested for Dahliaer
Placer dahliaer på et solrigt sted. Giv nok vand og hold jorden fugtig. Hold øje med snegle, larver og øretæver, da de også elsker georginer.

Efterhånden som planten bliver høj, bliver du nødt til at støtte stænglerne på stænger af bambus eller andet træ.

Overvintrende Dahlia knolde
Du bør fjerne Dahlia-knoldene fra jorden om efteråret, når planten er færdig med at blomstre og stænglerne er tørret op. Dahlia knolden er ikke hårdfør. Du kan ikke lade den ligge i jorden om vinteren. Så fryser knolden ihjel. Man skærer de døde blade af og fjerner knoldene fra jorden med en gaffel eller en lille håndskovl. Fjern al jorden fra knoldene og læg dem på en avis i en kasse.

Læg flere knolde fra hinanden, så de kan tørre godt. Opbevar dem frostfrit og mørkt i skuret eller garagen. Knoldene skal opbevares tørt og frostfrit. De kan gå tilbage i jorden fra maj det følgende år.

Sådan formerer du dahliaer
Har du mange flotte knolde, kan du formere dem og lave flere planter af 1 plante. Sådan gør du: Læg knoldene i et lag kompost i et hus eller drivhus. En del af knolden er derfor stadig over jorden.

Når det grønne begynder at spire, skæres knolden i dele med en ren kniv, hver del har et stykke grønt og et stykke rod. Placer dem længere fra hinanden. Efter frost, i slutningen af ​​maj, kan de opformerede Dahliaer plantes i det åbne land.

Du kan selvfølgelig også høste eller bestille frø. Såning af georginer er et fint arbejde, hvis du har stor tålmodighed. Hvis du bruger frø af døde georginer, vil det være en overraskelse, hvilken sort du får. Året efter kan blomsterne være meget forskellige i form og farve. Hvis du vil være sikker på, at du får den specielle stamme, så bestil frø i butikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.